• Knjiga zavisnost od kockanja sa terapijskim prirucnikom
  • Zavisnost od interneta i video igara

Vesti iz Udruženja

Poslednji kec u rukavu

b_400_200_16777215_00___images_rts_OKO_2.JPG Dr Ivica Mladenović, predsednik udruženja građana za borbu protiv patološkog kockanja - Klub ŠANSA, bio je 01. februara 2013. godine gost RTS u emisiji OKO.  Pored Dr Mladenovića, učetvovali su u emisiji i Ana Kovačević iz Državne lutrije Srbije,  Milica Dinić iz Udruženja priređivača igara na sreću "Jakta" i Slobodan Petković, lečeni kockar iz SOS centra za lečenje i odvikavanje od kockanja.

Opširnije...

Zaustavimo neodgovornu i patološku kocku

b_400_200_16777215_00___images_konferencija_Slika_2.jpg

Udruženje priređivača igara na sreću JAKTA i SEKTOR IGARA NA SREĆU Unije Poslodavaca Srbije, organizovali su u Medija Centru 24. januara 2013.godine vrlo posećenu konferenciju za medije pod nazivom „Zaustavimo neodgovornu i patološku kocku“, a jedan od učesnika konferencije bio je i Dr Ivica Mladenović, predsednik Udruženja građana za borbu protiv patološkog kockanja – Klub ŠANSA.

Fokus konferencije bio je na odgovornom priređivanju igara na sreću, definisanju problematičnog i patološkog kockanja, posledicama neregulisane kocke i primerima dobre prakse odgovornih kompanija srpske industrije igara na sreću. Pored Dr Mladenovića, na konferenciji su govorili i Mirjana Aćimović, predsednica Komiteta za odgovorno priređivanje igara na sreću Evropske federacije EUROMAT; Dušica Blagojević, član Upravnog Odbora Sektora igara na sreću Unije Poslodavaca Srbije; Goran Stamatović, sportista; Branko Kokir, direktor, kompanija Merkur Games d.o.o.; Ana Kolešan, pravna savetnica za igre na sreću JAKTA.

            Dr Mladenović se na konferenciji osvrnuo na aktuelnu situaciju u Srbiji, izneo procenjeni broj patoloških kockara kod nas, i pojasnio razliku između patološkog, problematičnog, rizičnog i društveno prihvatljivog (normalnog) kockanja. Ukratko je pojasnio kriterijume za postavljanje dijagnoze, kao i tok i razvoj bolesti. Posebno iscrpno doktor je elaborisao pitanje Udruženja građana za borbu protiv patološkog kockanja i njihovu ulogu u prevenciji i tretmanu ove opake bolesti. Ogroman problem leži u činjenici da mi u Srbiji u ovom trenutku imamo samo jedno udruženje ovog tipa(to je Klub ŠANSA), dok hrvati imaju petnaestak, a nemci preko 150 udruženja. Udruženja ovog tipa predstavljaju sponu između zavisnika od kocke i ustanove za tretman patološkog kockanja, dok su „tretman izbora“ za problematične i rizične kockare. Neophodno je da društvo prepozna značaj ovakvih udruženja, te da ih kroz strukturu sistema inkorporiše u proces prevencije i tretmana patološkog kockanja. Posebna pogodnost koju pruža „Klub ŠANSA“ su besplatno savetovalište i grupe podrške.

            Dr Mladenović se osvrnuo i na Odgovorno priređivanje igara na sreću, definisao kriterijume Svetske lutrijske asocijacije i EUROMAT-a, i istakao da je on već 3 godine koordinator najkompleksnijeg programa Odgovornog priređivanja igara na sreću koje sprovodi u Srbiji velika kompanija Novomatic, a vezana je za klubove „Admiral“.

            Mnogobrojnim novinarima prezentovana je knjiga „Patološko kockanje – sa priručnikom za samopomoć“ autora Dr Ivice Mladenovića i Dr Gorana Lažetića, koja predstavlja prvi udžbenik ovog tipa u Srbiji i najsveobuhvatniju knjigu o patološkom kockanju na teritoriji bivše SFRJ.

 

 

Pretraga

Anketa

Igre na sreću koje najčešće igrate?

Kladionica - 30.7%
Slot i poker aparati - 16.7%
Elektronski rulet - 25.4%
Online kockanje - 4.4%
Berza - 0%
Loto - 1.8%
Ne igram ništa - 21.1%

Ukupno glasova: 114
Glasanje u ovoj anketi je zavrseno u: 28 sep 2015 - 00:00

Testovi

Ko je Online

Ko je na mreži: 25 gostiju i nema prijavljenih članova