• Zavisnost od interneta i video igara
  • Knjiga zavisnost od kockanja sa terapijskim prirucnikom

Vesti iz Udruženja

Zaustavimo neodgovornu i patološku kocku

b_400_200_16777215_00___images_konferencija_Slika_2.jpg

Udruženje priređivača igara na sreću JAKTA i SEKTOR IGARA NA SREĆU Unije Poslodavaca Srbije, organizovali su u Medija Centru 24. januara 2013.godine vrlo posećenu konferenciju za medije pod nazivom „Zaustavimo neodgovornu i patološku kocku“, a jedan od učesnika konferencije bio je i Dr Ivica Mladenović, predsednik Udruženja građana za borbu protiv patološkog kockanja – Klub ŠANSA.

Opširnije...

“Odgovorno priredjivanje igara na sreću u Srbiji”

Odgovorno kockanje

U Privrednoj komori Beograda, a u organizaciji Privredne komore i Udruženja JAKTA, održan je 28.04.2010.g. okrugli sto pod nazivom “Odgovorno priredjivanje igara na sreću u Srbiji”. Jedan od učesnika ovog značajnog međunarodnog skupa bio je Dr Ivica Mladenović, predsednik udruženja građana za borbu protiv patološkog kockanja “Klub ŠANSA”. S obzirom da je tema eksplorisana sa različitih aspekata, Dr Mladenović je učesnicima skupa približio psihološko-psihijatriski aspekt odgovornog priredjivanja igara na sreću, posebno se fokusiravši na prevenciju problema patološkog kockanja. Takođe, Dr Mladenović je izneo i neke epidemiološke podatke, kao i procene broja patoloških kockara u Srbiji, ali i osoba koje problematično ili rizično kockaju.

 

Prilažemo izveštaj o ovom značajnom skupu iz dnevnih novina: “Kladionice će ubuduće morati da budu udaljene minimum 200 metara od škola, a kazne za nelegalno vođenje igara na sreću biće i do 100.000 dinara, najavio je Mile Simojlović, načelnik Uprave za igre na sreću, na konferenciji koja je juče održana u Privrednoj komori Beograda. Predstavnici udruženja priređivača igara na sreću „Jakta“ na konferenciji su istakli važnost uvođenja programa „Odgovorno kockanje“ u sve firme koje se bave ovom delatnošću.

 

 

 

Dopuna zakona o igrama na sreću sadržaće nove propise po kojima će kladionice i ostala mesta sa slot aparatima i sličnim delatnostima, morati da budu udaljene minimum 200 metara od škola, za razliku od dosadašnjeg pravila koje je iznosilo 150 metara - rekao je Mile Simojlović, načelnik Uprave za igre na sreću. On je naglasio da je broj maloletnih lica u kladionicama zabrinjavajući i da su Zakonu neophodne ove dopune. - Kazna za fizička lica koja je do sada iznosila 10 hiljada, biće dopunom zakona povećana na 100 hiljada dinara - dodao je Simojlović, čime se jasno pooštrava odnos države prema onim priređivačima igara na sreću koji ne poštuju zakon. Dr Ivica Mladenović, psihijatar i predsednik Udruženja građana za borbu protiv patološkog kockanja „Klub Šansa“, rekao je da se građani Srbije ne razlikuju previše od ostalih evropskih država po broju patoloških kockara. - Zavisnost od kocke je bolest koja se leči. Dr Mladenović je posebno apostrofirao problem rizičnih i problematičnih kockara, s obzirom da su na putu da postanu patološki kockari, a pravovremenim aktivnostima to se može uspešno pevenirati. Prevencija je način na koji se takva bolest zaustavlja, a ona se između ostalog uspostavlja programom poznatim kao „Odgovorno kockanje“ koje praktikuje većina  razvijenije države u svetu. U Srbiji je ovaj program započet prošle godine u “Admiralovim klubovima”, i on podrazumeva, izmedju ostalog, i edukaciju građana o posledicama i načinu igranja igara na sreću - rekao je Dr Mladenović, koji je i Koordinator ovog projekta. Dr Mladenović je izneo svoje zadovoljstvo, s obzirom da sve više firmi u Beogradu koje se bave igrama na sreću, prihvata i uvode u svoj rad program odgovornog kockanja. 

Prema rečima Dr Ivice Mladenovića u Srbiji trenutno ima 50 do 100 hiljada patoloških i problematičnih kockara i do 500 hiljada osoba koje rizično kockaju. Mile Simojlović naglasio je da je do 2004. godine u Beogradu bilo 300 legalnih uplatnih mesta za klađenje, a prihod od igara na sreću iznosio je 29 miliona evra. Do 2009., ova cifra popela se na čak 256 miliona evra”.

 

Pretraga

Anketa

Igre na sreću koje najčešće igrate?

Kladionica - 30.7%
Slot i poker aparati - 16.7%
Elektronski rulet - 25.4%
Online kockanje - 4.4%
Berza - 0%
Loto - 1.8%
Ne igram ništa - 21.1%

Ukupno glasova: 114
Glasanje u ovoj anketi je zavrseno u: 28 sep 2015 - 00:00

Testovi

Ko je Online

Ko je na mreži: 6 gostiju i nema prijavljenih članova