• Knjiga zavisnost od kockanja sa terapijskim prirucnikom
  • Zavisnost od interneta i video igara

Vesti iz Udruženja

HITNA POMOĆ ZA ZAVISNE OD “SREĆE”

 

dr Ivica mladenovic

Prvi put sam seo za aparat sa 16 godina, iz radoznalosti. U početku sve je bila zabava, poker, džekpot, rulet… Dobijao sam novac, ali s vremenom je postajalo ozbiljnije.

Shvatio sam da sam postao kockar kada sam počeo da se zadužujem. Nisam se motao po glamuroznim hotelskim kazinima, već po automat klubovima u koje nikada ne dopier dnevno svetlo I gde ćete u svako doba sresti probisvete s društvene margine – kaže M.A. bivši patološki kockar, I nastavlja priču za NT:

 

Opširnije...

FINANSIJSKA ZAŠTITA PORODICE OD PATOLOŠKOG KOCKARA

Ako sumnjate da je član porodice patološki kockar, morate brzo da delujete. Patološki kockari mogu uništiti budžet porodice u samo nekoliko dana. Patološki kockari ne mogu i ne misle na posledice i kockar će verovatno biti  nedosledan. Najčešće, kockar će priznati problem kada neko van porodice razgovara sa njim.

DOKLE GOD KOCKAR IMA PRISTUP NOVCU, ON ĆE SE KOCKATI! Ne brinite o tome da li će  on/ona biti ljuti na vas, vi se  borite za svoju finansijsku budućnost. Naravno, ako vam je kockar nasilne prirode, budite oprezni.

 

• Čim posumnjate da se radi o patološkom kockanju razgovarajte. Većina kockara znaju da imaju problem, ali jednostavno nisu sposobni da zaustave takvo ponašanja. Mnoge posledice patološkog kockanja mogu biti svedena na minimum, ako porodica uzima ozbiljno prve znake problema i rešava problem čim postoji i najmanja sumnja na zavisnost od kockanja. 

 

• Ne mislite da će odmah da prihvate kako imaju problem. Većina kockara će u početku reći kako mogu da kontrolišu svoje  kocknanje. Ovo je retko slučaj. Većinikockara  treba savet i stručna pomoć

 

• Zatvorite sve zajedničke štedne i tekuće  račune. Ne dozvolite da se vaša plata automatski stavi u nalogu kome može patološki kockar da pristupi. 

• Ako treba račune premestite na drugu banku da kockar ne može da im pristupi. 

• Razmotriti uklanjanje iz kuće skupocenih predmeta, oružja, nakita, ili bilo šta drugo od posebnog ili sentimentalnu vrednost koja kockar može koristiti kao zalog. 

 

• Sakrijte  sve kreditne kartice negde da ih kockar ne može naći

• Nemojte držati velike količine novca u stanu ili kući. 

 

• Obavestite članove porodice ili prijatelja da mu ne daju novac na zajam

 

• Ne žurite u otplati dugova koje je patološki kockar napravio. Patoloških kockar NEMA svoje kockanje pod kontrolom, tako da konsolidacija dugova može samo da  mu omogući pristup do više novca i nastavak kockanja i upropaštavanja porodice.

 

Pretraga

Anketa

Igre na sreću koje najčešće igrate?

Kladionica - 30.7%
Slot i poker aparati - 16.7%
Elektronski rulet - 25.4%
Online kockanje - 4.4%
Berza - 0%
Loto - 1.8%
Ne igram ništa - 21.1%

Ukupno glasova: 114
Glasanje u ovoj anketi je zavrseno u: 28 sep 2015 - 00:00

Testovi

Ko je Online

Ko je na mreži: 242 gostiju i nema prijavljenih članova